29 Ağustos 2019 Perşembe

Şamanizm Nedir ? #1


ŞAMANİZM #1

Şaman Kelimesinin Kökeni Nedir?

Şamancılık veya Kamcılık olarak da bilinen Şamanizm (Fr. chamanisme) bir dinden ziyade merkezinde şamanın yer aldığı, kendine has inanç ve ritüelleriyle farklı formları bulunan vecde dayalı bir yöntemdir. Şaman kelimesi farklı dillerde farklı anlamlara gelebilmektedir. Örneğin; Tunguzca’da “kahin,sihirbaz” gibi anlamlara gelirken, Mançu dilinde oynayan zıplayan, bir iş görürken sürekli olarak hareket eden anlamındaki saman kavramından gelir. Öte Yandan bir Hint Dili olan Sanskritçe’de  budacı rahip anlamına gelen samana sözcüğü şaman kelimesinin diğer karşılığıdır. Tatarca ve Altayca da Şaman Kelimesi Doğrudan Kam (gam) kelimesi ile ilişkilidir. Aynı Şekilde Türk Dil Kurumu’na göre de Şaman yerine kam kelimesi kullanılır. Ayrıca Yakutça’da “oyun”, Moğolca’da “böge” veya “bö”, Kırgız ve Kazak Türkçesinde “baksı / bahşı, karamurt, darger”, Samoyed dilinde “tadıbey” şeklinde yer alır. 

Şamanizm Nedir?

Şamanizmin tam tanımı konusunda bilim insanları fikir birliğine varamamışlardır. Bunun sebebini ise Şamanizmin farklı Coğrafyalarda farklı şekillerde uygulanması olarak yorumlayabiliriz. Kimi insanlara göre Şamanizm bir din değil inanca dayalı trans tekniği kimine göre ise Türklerin Eski dinidir.  Şamanizm, ilk olarak Batılılar tarafından çok tanrılı bir din olarak tanımlanmış ve Batılı gezginler tarafından aktarılan yüzeysel bilgiler dilden dile yayılmıştır.
Şamanlık, çoğunluğu Sovyet bilim adamlarından oluşan bir kesim tarafından Türklerin orijinal dini olarak kabul edilmiş, Mircea Elide, Jean Paun Roux, Hikmet Tanyu, Osman Turan gibi uzmanlar tarafından ise dinden ziyade Kuzey Asya topluluklarının dini duygularını içeren ve öteki alem varlıklarına hükmeden bir kült olarak tanımlanmıştır.




-Baturalp Pekeş  29/08/2019  (@kutluturktarihi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şamanizm Nedir ? #1

ŞAMANİZM #1 Şaman Kelimesinin Kökeni Nedir? Şamancılık veya Kamcılık olarak da bilinen Şamanizm (Fr. chamanisme) bir dinden ziyad...